• +386 (0)8 161 53 09
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

ŠPORTNA ZVEZA OBČINE KAMNIK


civilno združenje kamniških športnih društev in klubov

foto: Klemen Brumec

BAZEN POD SKALO


Vaterpolisti Calcita Stele, Žurbi in Cerar danes na EP najprej z Madžari!

Po šestnajstih letih bodo slovenski vaterpolisti spet udeleženci evropskega prvenstva. Zanje bo to četrto evropsko prvenstvo, v Splitu pa jih v skupini D v ponedeljek čaka prva tekma proti aktualni evropski prvakinji, Madžarski (14.00), v sredo se bodo pomerili z Izraelom (9.00) in v petek še s Srbijo (12.00).

Danes se za slovensko člansko vaterpolsko reprezentanco po šestnajstih letih začenja evropsko prvenstvo. V Split so odpotovali tudi trije člani kamniškega Calcit Waterpola, Martin Stele, Gašper Žurbi in Aleksander Cerar. V skupini D jih danes čaka prva tekma proti aktualni evropski prvakinji, Madžarski (14.00), v sredo se bodo pomerili z Izraelom (9.00) in v petek še s Srbijo (12.00). Ljubitelji vaterpola si bodo vse omenjene tekme lahko ogledali tudi na drugem programu RTV Slovenija.

Slovenska članska reprezentanca se je za vstopnico potegovala na domačem kvalifikacijskem turnirju v Kranju. Najprej je gladko premagala Belgijo s 15:10. S podobno razliko 11:5 je bila boljša tudi od Švice. Sledila je tekma proti Nemčiji, ki so jo fantje izgubili s 5:20 in favorizirani Franciji, ki je tik pred kvalifikacijami premagala aktualne svetovne prvake Špance. Francija je bila boljša s 26:11. Slovenska reprezentanca se takrat ni uvrstila na EP, vendar sta se zaradi ukrajinske krize in posledično zaradi odpovedi Rusije in Belorusije sprostili dve dodatni mesti. Slovenija je tako dobila priložnost, da po šestnajstih letih ponovno zaigra na velikem tekmovanju.

V kvalifikacijah kamniški vaterpolisti niso sodelovali. Selektor Štromajer je takrat iz širšega seznama petindvajseterice črtal tri igralce takrat aktualnih državnih prvakov, Žurbija, Steleta in Briškija, Cerar je bil v rezervi. To možnost so zdaj dobili trije, Briški se je sodelovanju odpovedal.

Aleksander Cerar

Najmlajši od kamniške trojke je Aleksander Cerar, ki član tudi mladinske izbrane vrste. Na Slovaškem se je z reprezentanco v kvalifikacijah potegoval za nastop na EP, vendar se ni izšlo. Aleksander igra na mestu branilca. Danes ga čaka izredno težka naloga proti fizično izredno močni reprezentanci Madžarske.

Martin Stele

Kapetan Calcita nedvomno sodi med tri najboljše igralce v Sloveniji. V začetku sezone je imel zaradi koronavirusa veliko pomanjkanje treninga. Odlični igralec je kljub temu v vodi ponovno dokazal, da sodi med najboljše igralce vaterpola v Sloveniji. Selektor mu je zaupal desno igralno stran.

Gašper Žurbi

Prvi vratar Calcita je imel v pretekli sezoni operacijo kolena. V vratih ga je zamenjal odlični Jeran. Gašper je po operaciji dobro okreval, med vratnicami zopet blesti. Skupaj z Juretom Betom bosta vratarski tandem. Še posebej bo velika čast braniti proti madžarskim in srbskim strelcem, ki sodijo v sam svetovni vrh. Seveda bo odločilna tekma v skupini D proti Izraelu.


Tekme v skupini D (prenos na drugem programu RTV Slovenija)

MADŽARSKA - SLOVENIJA
29. avgust 2022 ob 14. uri

SLOVENIJA - IZRAEL
31. avgust 2022 9. uri

SRBIJA : SLOVENIJA
2. september 2022 12. uri

Seznam reprezentance za EP v Splitu:
Vratarja: Jure Beton (AVK Triglav Kranj), Gašper Žurbi (Calcit Waterpolo).

Leva stran: Martin Puš (VK Ljubljana Slovan), Martin Stele (Calcit Waterpolo), Jan Justin, Jaša Lah (oba AVK Triglav Kranj).

Desna stran: Matej Nastran (VD Grafist Koper), Benjamin Popović, Aleksander Paunović (oba AVK Triglav Kranj), Vukašin Stefanović (VK Ljubljana Slovan).

Branilca: Aleksander Cerar (Calcit Waterpolo), Marko Blažić (VK Primorje EB, Hrvaška).

Centri: Jaša Kadivec, Matic Rahne, Aljaž Troppan (vsi AVK Triglav Kranj).

Selektor: Krištof Štromajer, pomočnika selektorja: Jaka Mikoletič in Nikola Hajdin, vodja ekipe: Tadej Peranovič.

Skupine na EP
Skupina A: Gruzija, Italija, Črna gora, Slovaška.
Skupina B: Hrvaška, Francija, Grčija, Malta.
Skupina C: Španija, Nemčija, Nizozemska, Romunija.
Skupina D: Madžarska, Izrael, Slovenija, Srbija.

Naslovnica - od leve proti desni: Gašper Žurbi (vratar), Aleksander Cerar (center) in Martin Stele (leva stran) / foto Aleksander Sokler

Aleksander Sokler


Športna zveza občine Kamnik
Kajuhova pot 12,1241 Kamnik

+386 (0)51 390 361

objave na spletni strani
sportnimediji@gmail.com

© 2024 Športna Zveza Občine Kamnik . All Rights Reserved. Powered by Oblikovalnica